Exkurzia RAKÚSKO & NEMECKO

Po dlhších prípravách sa štvrtáci a piataci gymnazisti spoločne s pani učiteľkou Paulíkovou a Mikušákovou vybrali spoznávať krásy Rakúska a Nemecka. Naša prvá zastávka bolo malebné, no o to krajšie mestečko Salzburg, rodisko významného hudobného skladateľa Mozarta. Po rozchode pri Mirabell Palace, sme sa rozutekali na rôzne strany. Mnohí z nás navštívili pevnosť Festung Hohensalzburg, katedrálu či iné malebné a historické uličky mesta. V obkolesení hôr pôsobí Salzburg zvlášť večer skutočne magicky.

Lenže na ďalší deň sme mali už na programe ďalšie miesta, ktoré na nás čakali. Za necelých pätnásť minút autobusom sme prekročili hranice Nemecka a zavítali do spolkovej krajiny Bavorsko. Napriek daždivému počasiu sme sa nenechali odradiť „výstupom“ na Orlie hniezdo. Zvolili sme však radšej autobus a následný výťah z lešteného bronzu, ktorý nás vyviezol až priamo do vnútra chaty. Aj keď bolo len niečo okolo päť stupňov, neodradilo nás to od krásnych výhľadov na nemecko-rakúske pohraničie a Alpské vrcholky. Poriadne vyzimení sme sa však už tešili na príjemnú jazdu Linz.

Na ďalší deň sme stihli pozrieť mesto, dať si kávu v Starbucks – hlavne aby nejaká bola a navštíviť Múzeum budúcnosti – Ars Electronica Center. Po celý čas výletu sme mali možnosť precvičiť nemčinu, napr. v reštauráciách či obchodoch a po dvojmesačnej prestávke sme sa tak vrátili k plynulému „sprechovaniu.“ V múzeu sme si mohli vybrať rôzne prednášky o klimatických zmenách, pestovaní jedla v laboratóriách či umelej inteligencii a vyskúšať mnohé technológie v praxi. Odniesli sme si veľa nových zážitkov a nazbierali rôzne vedomosti. Potvrdilo sa nám, že Rakúsko nie je len Viedeň a ponúka množstvo zaujímavých a pekných miest.

Andrea Bačeová, V.AG