V Slovenskej národnej knižnici

Dňa 23. septembra 2024 sa žiaci prvého ročníka gymnázia zúčastnili exkurzie v Slovenskej národnej knižnici. Žiaci začali prezentáciou o vzniku a histórii Slovenskej národnej knižnice, ktorá pôvodne vznikla ako súčasť Matice slovenskej a od roku 2000 funguje ako samostatná inštitúcia. Nasledovala prehliadka priestorov – študovňa Zlatá niť, ostatné odborné študovne, pracovisko mikrofilmov či reštaurovania dokumentov. Zaujímavé bolo dozvedieť sa, ako prebieha digitalizácia dokumentov a oprava starých kníh.

Knižnica uchováva veľa vzácnych dokumentov. Študenti videli najmenšiu aj najväčšiu knihu, zatykač na Štúra, Hodžu a Hurbana, nahliadli do knihy, v ktorej sa prvýkrát spomína slovo „Slovák“ alebo do knihy, ktorá bola zdobená zlatom. Archív SNK uchováva neuveriteľných šesť miliónov kníh, časopisov a iných dokumentov.

V priestoroch na hornom poschodí zaujala séria obrazov od Milana Laluhu s názvom Slovensko, „alej“ slovenských dejateľov či manuálny katalóg kníh, ktorý slúžil na ich objednávanie v minulosti.

Z budovy knižnice sú krásne výhľady na všetky svetové strany – z jednej panoráma mesta, z druhej Malá Fatra a z inej výhľad na majestátny archív SNK, ktorého architektúra neplní len estetickú, ale aj bezpečnostnú funkciu – chráni dokumenty pred svetlom.

Ivana Ďuricová