Pred jesennými prázdninami sa v rámci 2. oddelenia ŠKD konala príjemná jablková hostina – plná zaujímavých informácii, smiechu a samozrejme jabĺk. Deti spolu s rodinami objavovali zázraky tohto známeho no zároveň fascinujúceho ovocia od jadierka cez zber zo sadu až na stôl.
Prostredníctvom piesne preskúmali deti život jablone v priebehu ročných období. Na jar sa dozvedeli, ako sa na konárikoch objavujú jemné ružové kvietky pozývajúce včielky na opeľovanie a vtáčiky na stavanie si hniezd, zbieranie škodlivého hmyzu na kŕmenie mláďat.
V lete nám jablone ponúknu príjemný tieň, skoré jablonky prvé jabĺčka, no a na neskorších odrodách jabĺčka drobné, nezrelé. Na jeseň sú neskoré odrody obťažené chrumkavým, šťavnatým ovocím pripravených na zber, spracovanie a uskladnenie.
V zime, keď sú konáre holé, odpočívajúce jablone zbierajú silu na nový cyklus.
Zaujímavé bolo pre deti aj zistenie ako jabĺčko rastie a z čoho je zložené. Zoznámili sa s odrodou jabĺk Idared, mali možnosť porovnať tri druhy odrody Golden Delicious zo sadu Ostratice, z domácej záhradky a z obchodu.
Samozrejme, žiadne jablkové hody sa nezaobídu bez maškŕt. Rodiny si pochutnali na domácich jablkových koláčoch, čerstvej jablkovej šťave, smoothie, džúse, teplom čaji, jablkových chipsoch, jablkovom džeme, pyré a dokonca na šalátiku ochutenom jablčným octom. Vôňa jabĺk naplnila celú triedu a maškrty z nich si našli svojich favoritov.
Anna Dírerová

