Adam Ulbricht a Simona Valkovská

Minulý školský rok úspešne organizovali v priestoroch Evanjelickej spojenej školy prvú medzinárodnú konferenciu MARMUN, ktorá simulovala zasadnutie v OSN. Do projektu sa zapojilo viac ako 60 študentov našej školy. O budúcnosti projektu ale aj iných zaujímavostiach vám povedia už ako študenti končiaceho piateho ročníka štúdia.

Dočkáme sa pokračovania tohto úspešne rozbehnutého projektu?
A/S: Dobrý deň, veríme, že určite áno. Či s nami alebo bez nás, to je v tejto chvíli veľmi otázne.

Ako sa pozeráte na váš minulý ročník s odstupom roku? Ako by ste ho zhodnotili a čo by ste ešte
v budúcnosti radi vylepšili?

Adam: Aj po roku na tieto fantastické dva dni spomínam veľmi rád. Stálo nás to veľa práce, ale nemenil by som veľa vecí. Skôr by som niektoré rád vylepšil budúci rok, či sa nám to podarí, uvidíme.
Simona: Vzhľadom na to, že to bola naša prvá skúsenosť, kedy sme organizovali niečo tak veľké a unikátne ako modelové zasadnutie OSN, verím, že sme mnohé iné konferencie prekvapili prepracovanosťou MarMUNu. Avšak aj napriek tomu, musíme ešte vylepšiť mnoho vecí. Sme veľmi radi za všetkých delegátov, ktorí nám po minuloročnej konferencii dali spätnú väzbu, na základe ktorej sa pokúsime aj najmenšie chyby odstrániť.

Aké sú vaše vízie a plány ako vylepšiť tento projekt?
Adam: Tento rok sme začali veľmi skoro s prípravami. Môžem povedať, že po prvom roku to bolo o dosť lepšie s hľadaním partnerov, nakoľko nás už poznali. Mali sme veľmi ambiciózne plány. Podarili sa nám naozaj mimoriadne spolupráce, napríklad s Národnou radou Slovenskej republiky a Ministerstvom zahraničných vecí SR, ktoré si náš projekt zobrali pod patronát. Na budúci rok sme mali pripravený nový, vylepšený a prepracovanejší formát.

Čím je konferencia MarMUN jedinečná v porovnaní s inými modelovými konferenciami OSN?
A/S: Aj vďaka tomu, že sme sa na rôznych MUNoch zúčastnili, snažíme sa MarMUNu pridať veci, ktoré ho oddeľujú od ostatných. Ako príklad uvediem prednášky k daným témam od profesionálov v odbore alebo spolupráca s neziskovými organizáciami, ktoré úzko súvisia s tematikou problému, ktorý sa snažíme riešiť.
Taktiež sme sa s organizačným tímom stretli osobne na team-buildingu, kde sme sa bližšie spoznali a začali pripravovať unikátny koncept konferencie. Práca nám tak išla jednoduchšie a bavilo nás to omnoho viac.

Sme v zložitom období, ktoré zasiahlo všetky sféry života ľudí. Ako pandémia COVID-19 ovplyvnila MarMUN 2021?
Simona: Zo začiatku sme si z toho veľkú hlavu nerobili, keďže sme čakali, že do nového roku celá pandémia utíchne a vynájde sa vakcína. Začali sme zháňať sponzorov, čo nebolo po prvej vlne pandémie jednoduché, ale ustáli sme to, a našli sme aj predsedov jednotlivých komisií. Počas letných prázdnin sa nám dokonca začali ozývať rôzne zahraničné delegácie na rezervovanie ich miest, čo nás veľmi potešilo. Až koncom septembra sme začali chápať, že pandémia tak rýchlo neustúpi. Preto sme museli začať rušiť delegácie, pôvodné plány a žiadať sponzorov o preloženie partnerstva na budúci rok. Veľmi nás to osobne sklamalo, keďže toto je naša posledná šanca organizovať MarMUN, veríme však, že sme vybrali najlepších možných ľudí na organizáciu budúceho ročníka.

Obaja ste tento rok v maturitnom ročníku, to znamená, že o rok už nebudete študentmi našej školy. Plánujete sa v tomto projekte aj naďalej angažovať a participovať alebo ho prenecháte čisto mladším žiakom našej školy?
Adam: Veľmi rád by som ešte tento rok odovzdal všetky moje skúsenosti ďalej. Budúci rok sa bude odvíjať od toho, kam pôjdem na univerzitu. Napriek tomu by som rád prišiel ako chair jednej z komisií a videl, ako sa našim študentom podarilo pokračovať v tomto projekte. Veľmi im držím palce a teším sa, keď raz prídem ako hosť na túto konferenciu.
Simona: Bola by som veľmi rada, ak by som im mohla pomôcť, či už s prípravou na konferenciu, alebo so samotnou konferenciou, a preto sa už teraz aj s Adamom snažíme posunúť im všetky naše znalosti. Aj napriek tomu, že by som študovala v zahraničí, stále verím, že by sa mi podarilo prísť a podporiť ich. Napriek tomu verím, že aj keby sa mi to nepodarilo, zvládnu organizáciu na jednotku.

MarMUN si vybudoval svoje meno a ľudia si ho spájajú s vysokou kvalitou organizácie, medzinárodnou účasťou a zábavou. Myslíte, že vaši nasledovníci zvládnu organizáciu takéhoto veľkého podujatia?
Adam: Áno, MarMUN minulý rok nastavil svoju latku vysoko a bol by som rád, aby ju budúci ročník prekonal. Na základe toho sme sa so Simonou dohodli, že každý z nás navrhne jedného človeka ako náhradu namiesto seba spomedzi mladších študentov. Myslím, že oba naše výbery sú dobré a môžeme sa tešiť na ďalšie úspešné pokračovanie.
Simona: O tom nepochybujem. Meno konferencie MarMUN je už teraz dobré, ale verím, že s novými nápadmi ju to bude posúvať stále ďalej. Spolu s Adamom sme práve preto, lebo vieme, aká náročná môže byť organizácia, dávali pozor na to, koho zvolíme a myslím si, že sme obaja vybrali ľudí s veľkým potenciálom.

Spomenuli ste svojich nasledovníkov, môžete nám ich v krátkosti predstaviť a povedať, na základe čoho ste si ich vybrali?
Adam: Ja som navrhol Emmu Šubikovú. Bolo to kvôli tomu, že som zachytil jej angažovanosť s organizáciou školského plesu. Na druhú stranu Emma absolvovala MarMUN minulý rok. Osobne som s ňou pracoval počas workshopov, ktoré sa u nás uskutočnili minulý rok v škole od septembra do decembra a jej úroveň angličtiny ma zaujala. Emma taktiež pôsobí príjemne a sebavedomo, čo sú dôležité vlastnosti pre lídra.
Simona: Mojou voľbou bol Michal Kisel. Vybrala som ho práve preto, lebo už počas prípravy delegátov sa zapájal do debaty a mal veľmi zaujímavé argumenty a postrehy. V priebehu samotnej konferencie som mala dokonca príležitosť vidieť jeho skúsenosti v akcii, keďže bol delegátom práve v komisii, ktorú som viedla. Po skončení sme sa párkrát rozprávali o konferencii ako takej a Michal mal vynikajúce nápady na ozvláštnenie celého projektu, ktoré ma veľmi zaujali. Verím, že Michal bude prínosom pre konferenciu, kvôli jeho osobitému prístupu k riešeniu rôznych problémov, flexibilite, kritickému uvažovaniu, ale najmä ľudskému prístupu, bez ktorého nie je možné viesť ostatných.


Otázky pre budúcu generáciu MARMUNu

Adam a Simona nám sprostredkovali aj krátky rozhovor so svojimi nasledovníkmi.


Michal Kisel a Emma Šubíková sú študenti tretieho ročníka gymnázia.

 

Mohli by ste sa nám v krátkosti na začiatok predstaviť?
Emma: Ahojte, volám sa Emma Šubiková a mám 17 rokov. Chodím do tretieho ročníka na gymnáziu. Mám rada nabitý program a hlavne, keď je všetko zorganizované. Nestrpím, keď niečo nejde podľa môjho plánu alebo keď niečo nie je tak, ako chcem ja.
Michal: Zdravím vás, som tretiak na našej škole a vďaka MarMUNu som sa začal zaujímať o diplomaciu. Mimo školy a MUNov rád športujem, varím a pozerám dokumenty.

Prečo ste sa rozhodli prijať ponuku prebrať ďalší ročník MarMUNu, a tak sa stať jeho hlavnými organizátormi? (Máte s organizáciou a MUN konferenciami skúsenosti?)
Emma: Mojou záľubou je organizovanie. Síce som ešte nikdy predtým neorganizovala takúto podobnú konferenciu, teším sa na túto jedinečnú a bohatú skúsenosť. MUN ma zaujal už v druhom ročníku, čo bolo prvýkrát, keď som o niečom takomto počula. Konferencie som sa tohto roku už aj zúčastnila a musím povedať, že neľutujem. MarMUN sa na našej škole a v našom meste organizoval prvýkrát. Úspech a úroveň boli na vysokej úrovni, a preto by v tom bola škoda nepokračovať. Teším sa, že budem môcť do takéhoto niečoho prispieť svojimi nápadmi a ako každý rok sa obohatiť o nové skúsenosti a zážitky.
Michal: Konferencia MarMUN bola moja prvá konferencia ako delegát, a preto som bol veľmi poctený, keď mi Adam a Simona dali takúto ponuku. Vďaka tejto konferencii som zistil, čo by som rád robil a čo by som chcel študovať, a teda najmä kvôli budúcemu štúdiu som chcel mať takúto skúsenosť. Mimo MarMUNu som sa zúčastnil na online konferencii GoMUN a prihlásil som sa na ďalšie štyri konferencie, ktoré sa však kvôli pandémii zrušili.

Nakoľko sa najbližší ročník neuskutoční, máte dostatok času na prípravu. Máte už v mysli nejaké nápady a inovácie ako nasledujúci ročník MarMUNu vylepšiť?
Emma: Jedno veľké plus je, že máme viac času a stále tu máme Adama a Simonu, ktorí nám pri organizovaní určite pomôžu. No veľkou nevýhodou je, že tento rok MarMUN nebude, a tak nebudeme môcť vidieť, ako také organizovanie prebieha a postupne sa popri tom zaúčať a preberať túto úlohu. Bude to o to náročnejšie, no myslím si, že to zvládneme. Nápady a inovácie prichádzajú postupne. Verím, že aj počas konferencie prídeme na rôzne spôsoby, ako by sme mohli MarMUN ešte vylepšiť. Keďže tento rok MarMUN nebude, niektoré nápady a aktivity použijeme o rok. Keď som počula o tohtoročnej konferencii, nevedela som sa dočkať. Pevne dúfam, že MarMUN 2021 bude nielen pre nás, ale aj pre všetkých zúčastnených skvelým zážitkom.
Michal: Ja áno, možno až príliš veľa. Témy komisií mám ale lepšie premyslené ako samotnú organizáciu konferencie.

Obaja budete ďalší rok pri príprave konferencie už vo štvrtom ročníku, plánujete nejakým spôsobom aj naďalej zapájať mladšie ročníky do tohto projektu, a tým ho posúvať ďalej?
Emma: Samozrejme, že áno. MUN konferencie sú veľkým prínosom pre dnešnú generáciu. Je to skvelá forma vzdelávania, pri ktorej sa mladí ľudia oboznamujú s problematikou vo svete a nadobúdajú dôležité informácie. Myslím si, že je viac ako potrebné takéto podujatia podporovať a postupne rozširovať.
Michal: Určite áno. Osobne si myslím, že ak sa nám podarí motivovať mladších žiakov aspoň z polovice tak, ako sa to podarilo Adamovi so Simonou, tak to bude veľký úspech. Verím, že objavíme perspektívnych diplomatov, ktorí sa nezľaknú a pôjdu do toho.