Stres náš každodenný

Určite každý z nás má skúsenosť so stresom. Stresujú nás rôzne situácie, s ktorými sa stretávame každý deň. Môže to byť ranné prichystanie do školy, práce, pred podaním výkonu, ako je napríklad písomka alebo športová súťaž. Stres je prirodzená reakcia organizmu na nebezpečenstvo, ktoré nás ohrozuje. Ohrozuje v zmysle, že narúša našu pohodu, v ktorej sa cítime dobre. Krátkodobý stres môže mať pre naše telo pozitívne účinky, pomáha nám vyrovnať sa s náročnými okolnosťami.

Poznáme dva typy stresu – jeden je ten pozitívny – eustres, druhý negatívny – distres. Eustres je v primeranej miere potrebný pre život. Nabudí nás k vyššiemu výkonu, motivuje nás a pomáha nám prekonávať prekážky. Väčšinou náš mozog volí formu boja alebo úteku – vo forme reakcie, ktorá má ochrániť naše telo v prípade núdze a dostať nás do bezpečia. Čo nám však spôsobuje dlhodobý, chronický stres? Ak prežívame stresové reakcie každý deň alebo často, môže to ohrozovať naše zdravie – psychické aj fyzické. Počas stresu naše telo reaguje uvoľňovaním hormónov – napríklad pociťujeme zrýchlenie tepu, plytké dýchanie, potenie, či žalúdočné problémy. Pri dlhodobom strese, kde sme opakovane vystavení stresovým situáciám, môžeme čeliť riziku vzniku psychosomatických chorôb. Medzi základné príznaky chronického stresu patrí úzkosť, podráždenosť, depresia, bolesti hlavy či nespavosť.

Ako môžeme bojovať so stresom?

V prvom rade by sme mali dodržiavať naše stravovacie návyky, dopriať si plnohodnotný spánok (7-8 hodín každú noc), cvičenie, ak naň nemáme čas, určite pomôže aj pobyt v prírode vo forme prechádzok, socializácia – udržiavanie kontaktu s našimi známymi, kamarátmi, rodinou, ďalej nám môže pomôcť tiež relaxácia, či meditácia a správne hlboké dýchanie. Tiež by sme mali myslieť pozitívne – je dokázané, že v stresových situáciách, náš mozog produkuje negatívne myšlienky, čo je naozaj zlé, pretože negatívne myšlienky danej situácii nepomôžu. Potrebujeme sa nakopnúť, aby sme zo situácie, ktorá nám stres spôsobuje, čo najrýchlejšie unikli. Ak sa budeme snažiť, vieme svoje myslenie zmeniť a nastaviť si optimistický pohľad. Vďaka pozitívnemu nastaveniu mysle, budeme vedieť v zložitej situácii, kedy začneme pociťovať, že na nás dolieha stres, takémuto stavu predísť a budeme vedieť nájsť efektívnejšie riešenie, ako z tejto pre nás nekomfortnej situácie von.

Vyskúšajme si ako správne dýchať

Dychové cvičenie:
Nadýchnite sa nosom a počítajte do 7, avšak pri čísle 4 nádych ukončíte a pri napočítaní do 7 vydýchnite cez ústa. Ďalším spôsobom je si ľahnúť na chrbát, položte si dlaň na brucho a zhlboka dýchajte. V tejto chvíli sa nesústredíte na nič iné, než na pohyb svojej dlane. Vďaka týmto cvičeniam sa plne sústredíte na dýchanie, čím preberáte kontrolu nad svojimi myšlienkami. Keď sme v strese, dýchame príliš rýchlo a plytko, týmto cvičením vaše dýchanie správne upravíte.

Technika uzemňovania:
Sadnite si na stoličku, oprite sa, skontrolujte či máte nohy rozkročené na šírku bokov. Zavrite oči a sústreďte sa na dýchanie. Po chvíli si začnite predstavovať, že váš dych prechádza postupne celým telom, od hlavy, cez trup, ruky, panvu, spodné končatiny. Vydychujte sa až do zeme. Ak to zvládate, potom pokračujete ďalej. Po vydychovaní do zeme si predstavte, že zo zeme do vás preniká červená farba a tá ide nahor celým vaším telom. Pocitu mierneho tlaku sa nemusíte obávať. Ak ste zvládli aj tento krok, predstavte si, že z vás vytryskla zlatá farba, ktorá ďalej tečie okolo vášho tela. Mal by vás zaplaviť veľký pocit uvoľnenia, niekedy sa môžu objaviť aj zimomriavky. Je to znak, že váš nervový systém sa uvoľnil.

Natália Vrždiaková
školský psychológ