Rozhovor s Klárou Zemkovou

Klára Zemková je absolventkou EGMT a momentálne popri štúdiu na vysokej škole pôsobí na Ministerstve investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie, kde má na starosti publicitu.

Klára, prezraď našim čitateľom, čo ťa spája s našou školou.
Pekný deň prajem, so školou ma spája štúdium na EGMT. Bola som študentkou základnej a potom aj strednej školy.

Keď si u nás študovala, na akú oblasť si sa najviac zamerala, a prečo?
Mňa osobne najviac bavila slovenčina a literatúra (týmto pozdravujem, bývalú pani triednu učiteľku, Moniku Záborskú), a potom angličtina. Asi aj preto momentálne študujem odbor Communication and Media v anglickom jazyku.

V čom ťa stredná škola pripravila na vysokoškolské štúdium a čo ti najviac chýbalo v príprave na VŠ?
Vyučovacie hodiny na EGMT sú interaktívne, vzťah učiteľ – žiak je pomerne priateľský, čo mi pomohlo/mi pomáha byť aktívnou počas výuky teraz na výške (na mojej škole sa na to dosť prihliada, aktivita a participácia je hodnotená). Potom dodržiavanie deadlinov, či zvládanie učenia sa pod stresom (i keď vysoká je v tomto ešte väčší učiteľ :D). Čo sa týka nedostatku pri príprave, hmm, možno pocit neistoty – otázky typu, čo mám študovať, či ma to bude baviť, čo ak ma nezoberú,… ale na tom musí každý popracovať sám, vždy je všetko tak, ako má byť, i keď sa to na prvý pohľad môže zdať inak.

V čom sa život vysokoškoláčky líši od strednej školy? Prípadne, zmenili sa tvoje postoje a priority, keď už si „dospelá“?
Asi vo všetkom. Sama som tomu veľmi neverila, no skutočne je to obrovský rozdiel. Stredoškolský život oproti tomu terajšiemu, bol naozaj bezstarostný. Prvá vec je zmena prostredia – nová škola, noví kamaráti, učitelia, mesto, bývanie. Kvantum učenia, do toho práca, voľnočasové aktivity – v mojom prípade šport. Potom povinnosti, ako sú varenie, pranie, upratovanie a platenie úhrad, plus trávenie času s kamošmi a rodinou… je toho naozaj dosť, ale, keď sa chce, tak sa dá,… Na druhej strane, prináša aj mnoho možností.

Nejaké naj spomienky na EGMT?
Je ich pomerne dosť, na strednej som mala ruštinu, a ako ruská skupina sme mali vždy o zábavu postarané, učitelia, ktorí nás mali, na nás určite len tak nezabudnú. 😀 Potom lyžiarsky, venček, kožaz, školské chaty, dozvuky,.. celkovo priateľstvá, ktoré sme si vytvorili a ťaháme ich doteraz.

Aktuálne pracuješ na MIRRI. Ako si sa tam dostala, a v akej oblasti pôsobíš?
Sekcia, kde pracuješ, ponúka možnosť aj študentom našej školy zapojiť sa do medzinárodnej iniciatívy. Priblíž nám prosím, o čo v ňom ide.
Áno, už dlhšie som mala záujem o stáž, no a práve tá na MIRRI mi prišla do cesty. Momentálne pôsobím na Ministerstve investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie, kde mám na starosti publicitu. MIRRI podporuje iniciatívu Danube Youth Council, ktorá hľadá nových členov (pre každú krajinu sú to 2 mladí ľudia nad 18 rokov). Hlavná idea tejto iniciatívy je ponúknuť študentom možnosť byť súčasťou tvorbou politík v rámci Dunajskej stratégie. Dunajská stratégia (EUSDR) spája Rakúsko, Bosnu a Hercegovinu, Bulharsko, Chorvátsko, Českú republiku, Nemecko, Maďarsko, Moldavsko, Čiernu Horu, Rumunsko, Srbsko, Slovensko, Slovinsko a Ukrajinu do jedného makro-priestoru s cieľom riešiť problémy spoločne, zdieľať riešenia a taktiež spájať krajiny v tomto regióne. Študenti vďaka tomu môžu získať mnoho vedomostí zo širokého spektra oblastí, a vycestovať do krajín, ktoré sú súčasťou Dunajskej stratégie, na konferencie, ktoré sú plne preplácané. Podmienkou je teda mať min. 18 rokov a vedieť po anglicky, čo pre študentov EGMT nie je problém. Viac info o iniciatíve študenti nájdu prostredníctvom tohto linku Danube Youth Council hľadá nových členov | GROWNi.sk. Podať prihlášku študenti môžu najneskôr do 15.8.2022, TU. Osobne by som túto iniciatívu prirovnala k Model United Nations. Tí, ktorí si Model UN skúsili, odporúčam aj toto, ale samozrejme to nie je podmienka, študenti, ktorých zaujíma politika, ekonómia, diplomacia, či životné prostredie alebo ekológia should definitely give it a try.

Keď si napísala mail, tak ako súčasť svojho podpisu máš logo Ministerstva a tiež UA vlajku s nápisom Podporujeme Ukrajinu. Povedz k tomuto spojeniu viac..
Áno, logo Ministerstva a vlajku UA mám v rámci pracovného mailu. Ukrajina patrí medzi krajiny, ktoré sú súčasťou Dunajskej stratégie, a všetky štáty, vrátane Slovenska, ju plne podporujeme v momentálnej, veľmi ťažkej, situácií.

Vďaka za rozhovor!
Aj ja ďakujem za rozhovor a všetkým študentom držím palce, a učiteľom tiež ( samozrejme študentom o trošku viac :D).

Za rozhovor ďakuje Tomáš Gulán