Staň sa hrdinom dobrovoľnej skromnosti

Naši štvrtáci sa počas návštevy Centra environmentálnej výchovy Turiec zamýšľali nad ekologickými dopadmi súčasnej rýchlej módy na naše životné prostredie.

Tmavé oblečenie. Teší sa čoraz väčšej popularite. Dokonca desaťročné deti už uvažujú o módnych trendoch, že čierna je univerzálna farba, ktorá sa najlepšie kombinuje a pod.

Čo na to naše životné prostredie?

Pri výrobe 1 kg bavlny spotrebujeme 7000 – 30000 l vody. Čím tmavšie, čím sýtejšie farby, tým viac vody je potrebné minúť na vyplachovanie, aby bola textília bezpečná.

Voľba spotrebiteľa by naozaj nemala odrážať len módne trendy. Odráža totiž aj naše environmentálne povedomie.

Ideálnou voľbou je cirkulovanie či výmena oblečenia, ktoré už bolo vyrobené a stále je kvalitné a nemalo by skončiť v koši. Máme tu sieť moderných „sekáčov“ alebo nový „trh“ v podobe aplikácií na predaj noseného oblečenia, topánok a doplnkov.

Pre deti je zdieľanie noseného šatstva po rodine, či rodinných priateľoch bežná prax. Keď vyrastieme, je to skôr vzácnosť. Ale mohlo by sa to zmeniť. Pomohlo by to Slovensku presunúť sa z pozície medzi krajinami, ktoré spotrebúvajú prírodné zdroje tejto planéty ako keby sme mali k dispozícii dve a pol planéty ročne, medzi krajiny, ktoré žijú udržateľnejší životný štýl. To je život budúcnosti a hrdina je ten, kto na cestu dobrovoľnej skromnosti nastúpi už dnes.

Alena Ondrušeková