Naši učitelia na stáži v Purdue University

Dvaja učitelia – Martin Štubňa a Pavol Bartoš – mali tú česť stráviť od 21. do 29. júla čas na študijnom pobyte na Purdue University v USA. Po prílete do Chicaga a ubytovaní v hoteli s úchvatným výhľadom na okolité centrum, sme sa spolu s americkými priateľmi, ktorých sme spoznali počas ich pravidelných návštev našej školy, vydali na večernú ochutnávku miestnej špeciality – pizze z hrnca… a skutočne stála za to!

Nasledujúci deň začínal prechádzkou po pobreží rozľahlého Michiganského jazera, pri ktorom Chicago leží. Úžasné mrakodrapové scenérie dopĺňali parky s množstvom zelene a bežeckých tratí. Samozrejme, nenechali sme si ujsť ani návštevu technického múzea či Millenial parku s ikonickou „Chicagskou fazuľou“, ktorá nechýba v zbierke fotografií azda žiadneho návštevníka tohto veľkomesta.

Nedeľa už patrila presunu zo štátu Illinois do susednej Indiany a mesta West Lafayette – sídla Purdue University, kde sme strávili celý týždeň na Discovery inštitúte.
Počas úvodnej prehliadky krásneho univerzitného campusu (veľkosti zhruba mesta Martin) sme sa taktiež zoznámili s pracovníkmi univerzity a kórejskými kolegami, ktorí sa týždenného vzdelávania zúčastnili spolu s nami. Potom začali dni plné prednášok, a to celkom zaujímavých.

Prvá bola na tému vytvárania študentských skupín na základe ich schopností a ako dané delenie môže prispieť k rozvoju nadaných žiakov či ovplyvniť ostatné skupiny.

Témami ďalších prednášok boli napr. identita študenta, ako pracovať s diferencovanými skupinami a ako diferencovať zadania pre rôzne typy študentov, aké špecifiká majú intelektovo nadaní žiaci…

Po štyroch dňoch sme nazreli aj do letnej školy pre nadaných žiakov, ktorá sa na pôde univerzity každoročne koná. Jedna skupina žiakov sa venovala prepojeniu technológií a medicíny, kde pracovali na projekte umelého tkaniva a inteligentného náramku na meranie medicínskych dát. Druhá zas vytvárala hudbu iba s využitím programovacieho jazyka. Bolo fascinujúce sledovať, ako sa tieto deti zapájajú do technických disciplín a uplatňujú ich v oblastiach zdravotníctva či umenia.

Predposledný večer sme sa všetci členovia kurzu zišli na slávnostnej večeri a následne sa presunuli do divadla, kde žiaci letnej školy predstavili svoje zručnosti na talent-show.

Posledný deň pobytu bol venovaný pozorovaniu vyučovacích hodín a dielni STEM. Bolo vzrušujúce sledovať, ako rôzne je možné žiakov aktívne zapájať do tvorivého myslenia.

Po skvelom pobyte sme sa cez víkend vrátili späť domov. Študijný pobyt na Purdue University bol pre nás vzácnou príležitosťou inšpirovať sa najnovšími trendmi v oblasti vzdelávania, ale i vidieť aspoň malú časť krajiny za oceánom.

Martin Štubňa a Pavol Bartoš