Fotografický workshop

,,Bol to užasný zážitok. Mali sme možnosť sa naučiť niečo nové nielen o fotografovaní, ale aj o sebe. Úlohu, že sa máme zamyslieť, kde chceme byť o 10 rokov a vyjadriť to fotkou hodnotím 10/10.”

Nina, 3.BG

,,Neopakovateľný zážitok. Bolo super, že sme boli schopní zažiť a vyskúšať si celý proces, ktorý fotenie obnáša. Som vďačná za nové skúsenosti.”

Veronika, 2.BG

,,Tento zážitok bol jeden z najlepších, ktoré som v škole mohla zažiť.”

Eva, 2.BG

,,Bolo to skvelé! Mohli by sa u nás na škole konať takého workshopy častejšie.”

Diana, 2.AG

“Skvelá skúsenosť a úžasný zážitok“

Saška, 1.BG


To, čo ste práve dočítali boli len niektoré z reakcií 11 študentov bezprostredne po absolvovaní fotografického workshopu s dvoma americkými lektormi.

Vo štvrtok 28. septembra sa Jon Cox a Andrew Bale na nás poriadne pripravili a okrem kompletného fotografického vybavenia nám priniesli ukázať aj nádherný starý fotoaparát.

Táto veselá, nadšená a skvelo sa dopĺňajúca dvojica nám najskôr zadala na prvý pohľad stručnú, ale veľmi zaujímajú úlohu: rozdeľte sa do dvojíc a urobte jeden druhému portrét, ktorý by vystihoval, kde sa portrétovaná osoba vidí o 5 alebo 10 rokov.

Začali sme skúmať seba, učiť sa jeden o druhom, hľadať miesta v areáli školy, ktoré by zapadali do nášho konceptu. Prvotné návrhy, zavrhnutia návrhov, prehodnotenie póz, hľadanie lepšieho „backgroundu“… Máme sa postaviť oproti slnku, aby sme boli „backlit“ alebo chceme vyjadriť plasticitu a byť viac 3D „sidelit“? Na otázky a ich praktické riešenia sme mali len 40 minút. Neviem presne, koľko fotiek sa podarilo nafotiť iným dvojiciam, my s Evou (5.BG) sme digitálny fotoaparát naplnili minimálne sedemdesiatimi.

V triede sme vo dvojiciach z množstva fotiek vybrali portrét, ktorý každého najviac vystihoval a začal sa samotný proces pretavenia abstraktných predstáv na hmatateľné produkty nášho umeleckého snaženia: natierali sme leskú (pozor, nie štruktúrovanú!) stranu fotografického papiera špeciálnou zmesou chlórkyanu (cyanogen chloride), na špeciálnu fóliu nám Jon vytlačil negatív portétu, ktorý sme vysušili obyčajným fénom na vlasy, prikryli sme ho sklom a priložili na vysušený fotografický papier. Stačilo 10 minút na horúcom baboletnom slnku, následne vodný a potom slabý peroxidový kúpeľ a priamo pred očami nám ožili naše fotografie. Tmavá komora? Nie, tú nebolo treba, lebo chemické procesy, ktoré pri vyvolávaní fotiek prebiehali reagovali na ostré svetlo.

Jon a Andy, nezabudnite na nás, už teraz sa tešíme na ďalšie ďalšie zaujímavé workshopy! Ak by ste váhali, či nás znova navštíviť, posielam ešte 2 odkazy od ďalších účastníkov:

“Bol to užasný zážitok. Mali sme možnosť sa naučiť niečo nové nielen o fotografovaní, ale aj o sebe. Úlohu, že sa máme zamyslieť, kde chceme byť o 10 rokov a vyjadriť to fotkou hodnotím 10/10.”

“Neopakovateľný zážitok. Bolo super, že sme boli schopní zažiť a vyskúšať si celý process, ktorý fotenie obnáša. Som vďačná za nové skúsenosti.”

Výstavu fotografií zhotovených na workshope si mohli študenti pozrieť v týždni od 16. do 20. októbra na druhom poschodí novej budovy Evanjelického gymnázia. (pozn. redakcie)


PS: Ak sa vám nechce googliť, kto vlastne Jon a Andy sú, tu je pár informácií:
Jon Cox pracuje ako odborný asistent na Fakulte umenia a dizajnu (University of Delaware, USA). Je členom komisie Dorobo fondu pre Tanzániu a členom komisie Amazónskeho centra pre environmentálne vzdelávanie a výskum. Tiež pracuje pre National Geographic.

Bol priekopníkom v oblasti digitálnej fotografie, fotografom pre Digital Camera Magazine, vydal dve knihy o digitálnej fotografii, pracoval na šesťročnom dokumentárnom projekte ´Hadzabe, za svetla miliónov ohňov´ o lovcoch a zberačoch plodov v Tanzánii. Viedol viac ako 20 fotografických programov pre zahraničných študentov po celom svete vrátane Antarktídy, severo-východnej Ázie, Tanzánie,
Austrálie, Tazmánie, Argentíny a Peru.

Andrew S. Bale študoval výtvarné umenie na University of Delaware, v r. 2005-2012 pôsobil ako profesor fotografie, od r. 2014 je lektorom fotografie na Dickinson College. Vyučoval aj na viacerých školách, napr. Messiah College, Lebanon Valley College, a University of Delaware.

Od r. 2004 pravidelne vystavuje svoje fotografie na vlastných alebo skupinových výstavách. Od r. 2008 pracuje aj pre Foundation Espace Ecureuil v Toulouse (Francúzsko).

Jon Cox a Andrew Bale sa poznajú už 20 rokov a naposledy spolupracovali na projekte pre National Geographic pod názvom The Ese’Eja People of the Amazon: Connected by a Thread. Išlo o mapovanie života lovcov a zberačov plodov Ese´Eja žijúcich v Amazonskej kotline v Peru. K projektu je usporiadaná putovná výstava.

Viac sa o týchto dvoch fotografoch môžete dočítať na:
https://www.idarrivals.org/creators

Všetky fotografie